Welkom, je kan nu inloggen of inschrijven   

Wetenschappelijk

Wanneer u op zoek bent naar meer duiding over een bepaald lesonderwerp, dan vindt u hier publicaties en artikels van de lesgever waarin de materie nog meer wordt uitgediept. Ook wanneer u op de hoogte wenst te blijven van de medisch-farmaceutische actualiteit zult u hier uw gading vinden. Wenst u de volledige artikels te lezen, log dan graag in.Spierkrampen

Spierkrampen

Bij idiopathische spierkrampen zoals nachtelijke spierkrampen ter hoogte van de benen, wordt soms een behandeling met kinine of met magnesium voorgesteld. Kinine is steeds af te raden omwille van de negatieve risico-batenverhouding. Magnesiumsupplementen zijn niet aan te bevelen : de beschikbare studies tonen geen voordeel ten opzichte van placebo, maar de ongewenste effecten zijn meestal mild.
dinsdag 24 april 2018

lees meer

Anticoagulantia en hun rol bij beroertes

Anticoagulantia en hun rol bij beroertes

Spreker: Professor dr. Neuroloog Robin Lemmens Deeltijds hoofddocent Faculteit Geneeskunde KU – Leuven Gespecialiseerd in de klinische neurofysiologie en in de preventie en behandeling van cerebrovasculaire aandoeningen.
dinsdag 30 mei 2017

lees meer

Erkende opleidingen

Onderstaande opleidingen werden erkend als geaccrediteerde opleiding voor apothekers
zondag 22 januari 2017

lees meer

Herken een beroerte

Herken een beroerte

Afgelopen maandag, 9 mei, lanceerde Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen de campagne 'Herken een beroerte'. Elk jaar krijgen zo'n 19.000 Belgen, omgerekend 52 per dag, een beroerte. Tijdens deze campagne wordt de eenvoudige FAST-test voorgesteld, met als bedoeling mensen een beroerte sneller te kunnen herkennen. Omdat bij een beroerte elke minuut telt, kan zo'n test van levensbelang zijn!
maandag 9 mei 2016

lees meer

Parfolio.be is niet langer gekoppeld aan IPSA


maandag 28 december 2015

lees meer

Verkort voorschrijven op basis van bereidingsnummer

Verkort voorschrijven op basis van bereidingsnummer

Magistrale bereidingen die zijn voorgeschreven op basis van het bereidingsnummer worden voortaan niet meer vergoed. Doel van deze nieuwe beperking: de voorschrijfmodaliteiten verbeteren en elk risico op vergissingen voorkomen.
woensdag 1 juli 2015

lees meer

Ramadan en uw geneesmiddelen

Ramadan en uw geneesmiddelen

Op 18 juni 2015 start de jaarlijkse ramadan, voor moslims een maand van vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Hoewel vrijgesteld van vasten, zullen zieke personen uit geloofsovertuiging er toch vaak voor kiezen om te vasten. Het vasten kan problemen stellen bij personen die geneesmiddelen nemen met een nauwe therapeutisch-toxische marge of geneesmiddelen die meerdere malen daags moeten genomen worden, en bij diabetespatiënten. Het kan nodig zijn om vóór de start van de ramadan de posologieschema’s te herbekijken en aan te passen. (BCFI)
donderdag 18 juni 2015

lees meer

Schrijf je nu in voor de jaarcyclus van SWAV en ondek onze talloze voordelen