Welkom, je kan nu inloggen of inschrijven   

Steeds meer en meer pollenallergie

Het hooikoortsseizoen is weer van start gegaan. Heel wat van onze pati├źnten hebben er momenteel last van. Van alle vormen allergie├źn die momenteel gekend zijn, neemt die voor boompollen het sterkste toe, aldus Prof. Ebo tijdens onze SWAV-opleiding. Actuele polenkalenders kunt u raadplegen via www.airallergy.be.

Over een periode van 30 jaar is er een verdubbeling in het aantal patiënten. Naast de toename van het aantal pollen in de lucht en het steeds vroeger komende pollenseizoen, heeft de luchtverontreiniging een direct effect op de samenstelling van de pollen, waardoor we er steeds allergischer aan worden.

De stuifmeelkorrels bevatten een eiwit dat ons lichaam doet reageren en ons dus ziek maakt. Door de hogere concentratie aan CO2 in de lucht, gaan de korrels steeds meer eiwit bevatten, waardoor ze ons nog harder ziek maken.

Een andere belangrijke factor is diesel. Als dieseldamp in contact komt met de pollen, gaat de buitenwand van de korrel stuk. Daardoor komen de eiwitten die ons ziek maken naar buiten en blijven ze door het laagje diesel kleven op de korrel. Door proeven op muizen zijn wetenschappers tot de conclusie gekomen dat diesel de reactie op pollen versterkt en de patiënt zich nog ellendiger doet voelen. Dat effect laat zich ook voelen in een vervijfvoudiging van het aantal kruisallergieën. Dit wil zeggen dat hooikoortspatiënten ook vaak allergisch zijn aan behaalde soorten fruit of groenten.

Behandelingen

Als we dan toch hooikoorts krijgen, hoe moeten we die de kop indrukken? Er zijn drie pijlers in de behandeling van een allergie: vermijden, bestrijden en onderdrukken. In het geval van hooikoorts is het vermijden van stuifmeel niet mogelijk, tenzij je op de Noordpool gaat wonen of de hele dag met een bokaal op je hoofd wilt rondlopen."

Bestrijden gebeurt met medicijnen. Prof Ebo raadt zijn patiënten altijd aan om al te beginnen voor het pollenseizoen volop bezig is, en om zeker hun pillen te blijven nemen tot hun allergenen volledig uit de lucht verdwenen zijn.

Ten slotte wordt hooikoorts ook onderdrukt met immunotherapie. Daar valt de bekende reeks inspuitingen met stuifmeel onder. Voor sommige patiënten helpt dat, voor anderen niet. Het wordt ook niet terugbetaald door het ziekenfonds, dus voor een behandeling over drie jaar kost dat al snel 1500 à 2000 euro. De gemiddelde hooikoortspatiënt wil enkel stoppen met niezen, dus waarom een dure behandeling als een eenvoudige cetirizine al het verhoopte effect heeft?

Schrijf je nu in voor de jaarcyclus van SWAV en ondek onze talloze voordelen